Uwielbiam kasze! I każdy chcący żyć i jeść zdrowo powinien też je darzyć szczególnym umiłowaniem. Dodaje zdjęcia 'moich'
kasz tzn. tych co mam w domu.... brakuje jeszcze komosy ryżowej,
jaglanki i jęczmiennej, miejsca mi brakło, a nie chciało mi się
przekładać już ich ;) W
opisach troszkę więcej braków jest, np. mam ogromny problem z kaszą
żytnią, kupiłam kiedyś i czeka na swoją kolej.... chyba ją tylko
normalnie ugotuje i tyle.
Moje kasze to: po środku sorgo (dalej posuwając się wg wskazówek
zegara) od żółtej zacznę : kukurydziana, kuskus, pszenica durum (
pęczak), bulgur, gryczana niepalona, gryczana palona, żytnia, amarantus.
Kaszę warto umieścić
w swoim domowym jadłospisie. Dietetycy przekonują, że jej wartości
odżywcze są nieporównanie większe niż w przypadku pierogów, frytek oraz
ziemniaków. Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż,
makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie
rozkłada się powoli na glukozę -paliwo potrzebne do pracy mózgu i
wszystkich innych komórek. W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1
(tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas
foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie
potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości
oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w
tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi,
cynku, manganu i krzemu. Kasze zawierają sporo białka roślinnego (ok.
100 g kaszy ma ok. 10 g białka). Ma ono niższą wartość odżywczą niż
białko zwierzęce, bo brakuje w nim lizyny i tryptofanu (aminokwasów
egzogennych, których nasz organizm nie potrafi wytwarzać sam). Dlatego
najlepiej łączyć kaszę z mięsem lub mlekiem, by uzupełnić posiłek w
potrzebne aminokwasy.
Kasza nie dla każdego
Kasze zawierają sporo
fosforu, chloru i siarki, które zakwaszają organizm. Częste jedzenie
grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy,
nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy. Kasz tych nie
powinny jeść osoby z gorączką, rozległymi oparzeniami, chorzy na
nowotwory, wycieńczeni. Grube kasze podrażniają śluzówkę jelita i
utrudniają wykorzystanie białka z pożywienia, które jest niezbędne do
regeneracji organizmu, np. po operacjach.
Kasza gryczana.
Występuje
jako całość lub w kawałkach. Kasza gryczana zawiera dużo białka oraz
kwasu foliowego. Lekarze zalecają ją podczas problemów z czynnościami
jelit. Może być zwykła (biała), prażona (palona). Obie występują jako
całe i łamane. Kasze gryczane zawierają dużo białka – sporo lizyny i
tryptofanu oraz kwasu foliowego. Dostarczają mnóstwo magnezu, fosforu,
cynku. W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwaszają organizmu. Ze
względu na to, że są bardzo delikatne, zaleca się je przy zaburzeniu
czynności jelit. W porównaniu do innych kasz nie zawiera glutenu i nie
zakwasza organizmu. Jest wspaniałym źródłem rutyny, która wzmacnia
naczynia krwionośne, przeciwdziała hemoroidom, zmniejsza ciśnienie krwi.
Jest zalecana dla osób cierpiących na rozwolnienia. Kasza gryczana to
nie tylko doskonały dodatek to dań mięsnych, ale również jeden ze
składników farszy czy zapiekanek. Z mąki gryczanej można przyrządzić
smaczne naleśniki z nadzieniem warzywnym lub tradycyjne rosyjskie bliny.
Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest gotowana na sypko. Rozdrobniona,
wypolerowana kasza gryczana zwana krakowską ma mniej składników
odżywczych, a wykorzystuje się ją do dań słodkich.Kasza gryczana
wspaniale smakuje z duszonymi warzywami, można przyrządzić z ugotowanej
kaszy gryczanej puree i podać z grzybami i cebulką. Inne przepyszne
danie to kotlety ze zmiksowanej kaszy gryczanej, tofu i kapusty
kiszonej. Zmiksowana kasza gryczana jest doskonałym farszem do
naleśników lub pierogów.
Cukinie faszerowane kaszą:
2 cukinie,
średnia cebula , ząbek czosnku , ugotowana kasza gryczana, papryczka
chili , do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie, mozarella
Umyć
cukinie i wydrążyć z nich miąższ, podgrzewać w piekarniku rozgrzanym do
200 stopni około 10 minut. W tym czasie przygotować farsz: na patelnie
wrzucić posiekane czosnek i cebulę, podgrzewać, aż cebula się zeszkli,
dodać miąższ pokrojony w kostkę, ugotowaną kaszę i przyprawy. Wymieszać i
gotowy farsz nakładać na cukinie. Na koniec każdą przykryć plastrami
mozarelli. Piec przez 15 minut w temp. 200 stopni.
Kasza jaglana.
Ma
żółty kolor i słodki smak. Kasza jaglana zawiera białko, lecytynę oraz
krzemionkę, która wzmacnia nasze kości. Jest doskonała dla osób
cierpiących na alergię i niedokrwistość. Jest zasadotwórcza, równoważy
nadkwasotę, odświeża oddech, ponieważ wstrzymuje rozwój bakterii w
ustach, nie zawiera glutenu. Jest dobrym źródłem aminokwasów, czyli
białka, witamin z grupy B, a przede wszystkim krzemu. Ze względu na
działanie przeciwgrzybiczne jest zbożem zalecanym dla osób cierpiących
na drożdżycę. Jest pomocna przy niestrawności, biegunce, wymiotach,
cukrzycy. Zanim nie wyparły jej ziemniaki, była w przeszłości bardzo
popularna w Europie. Można ją przyrządzać na słodko i pikantnie, może
być daniem głównym lub dodatkiem. Dobrze smakuje z warzywami, takimi jak
cebula, marchewka, dynia, kabaczek, pieczarki, fenkuł, papryka a także
również z rodzynkami, daktylami, cynamonem, sezamem. Możliwości jest
wiele. Powstaje z obłuskanych i polerowanych całych ziaren prosa. Ma
żółty kolor i słodkawy smak. Zawiera mało skrobi, a dużo białka,
lecytynę oraz krzemionkę, która wzmacnia stawy i kości. Sporo w niej
witamin z grupy B, żelaza i miedzi, a nie ma glutenu. Dobra jest dla
cierpiących na niedokrwistość i alergików. To smaczny i zdrowy zamiennik
tradycyjnych kasz i ryżu. Pod względem wartości odżywczych jaglanka
przypomina kaszę gryczaną. Wyróżnia ją jednak wysoka zawartość
krzemionki wzmacniającej włosy i paznokcie. W medycynie ludowej kaszę tę
stosowano jako środek wspomagający pracę nerek, żołądka i śledziony
oraz łagodzący stany zapalne górnych dróg oddechowych. Zawiera sporo
żelaza, które chroni przed niedokrwistością oraz miedzi wspomagającej
pracę układu odpornościowego. Dlatego może być uzupełnieniem diety w
okresach zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. W porównaniu z innymi kaszami, ma mało błonnika, więc mogą ją jeść rekonwalescenci i osoby z zespołem jelita drażliwego.
Przygotowanie
Przed
gotowaniem trzeba ją dwukrotnie wypłukać najlepiej na sicie pod bieżącą
wodą. Potem wrzucić do lekko osolonego wrzątku (na szklankę kaszy, 2,5
szklanki płynu). Do garnka można dodać łyżkę oleju, by ziarenka się nie
skleiły. Następnie gotować pod przykryciem ok. 20 minut, nie mieszając.
Gołąbki z kaszą jaglaną:
Składniki
na 4 porcje: 2 szklanki kaszy jaglanej, cebula, 400 g chudego mięsa
gotowanego, 2 łyżki oliwy, główka włoskiej kapusty, sól, pieprz, mielona
papryka, suszony majeranek
Ugotuj kaszę tak, by była lekko twarda.
Cebulę posiekaj, mięso pokrój w kostkę. Cebulę podduś na oliwie w
proporcji oliwa: woda, 1:1, wymieszaj z ugotowaną kaszą. Dopraw solą,
pieprzem, majerankiem oraz papryką. Liście kapusty sparz we wrzątku,
usuń zgrubienia u nasady. Nałóż farsz i zawiń. Do rondla włóż gołąbki.
Podlej 1,5 litra wody. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godziny.
Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Sernik jaglany (bez sera, bez jajek, bez nabiału, bezglutenowy)
Kruchy spód
70 g margaryny (najlepiej naturalnej np oleju kokosowego)
30 g drobnego cukru trzcinowego lub miodu
1 łyżka oliwy
1 łyżka ulubionego mleka
90 g ulubionej mąki kukurydzianej
50 g płatków owsianych
Masa „sernikowa”
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka migdałowego (albo owsianego, ryżowego lub innego ulubionego - do ugotowania kaszy)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
1 łyżka oleju kokosowego lub innej niepaskudnej margaryny
0,5 szklanki cukru, miodu, syropu z agawy lub innego słodzidła)
1 szklanka kremu kokosowego (lub gęsta część mleka kokosowego z 2 puszek )
ewentualnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
odrobina skórki startej z pomarańczy
2 garście bakalii (rodzynek, żurawiny, moreli)
Mleko
kokosowe z puszki trzeba wstawić do lodówki na noc, żeby się ładnie
rozdzieliło na gęsty krem i wodę kokosową. Oddzielić 'krem; od wody
kokosowej. Kaszę jaglaną ugotować na miękko w ulubionym mleku (część
można zastąpić wodą kokosową), ale nie odparowywać całkiem. Przestudzić i
przetrzeć przez sitko lub zmielić na gładko. Połączyć z resztą
składników. Masa powinna być raczej rzadka, jeżeli jest zbyt gęsta,
trzeba dolać trochę mleka.
Płatki owsiane podprażyć chwilę na
patelni, ostudzić i zmielić. Składniki ciasta szybko zagnieść i wykleić
nim spód tortownicy 18-20 cm. Piec ok. 12 minut w 200°C.
Wyłożyć masę
sernikową na upieczony spód i piec jeszcze ok. 30-40 minut w 180°C
(albo 20 minut w 200), aż wierzch będzie lekko zrumieniony. Kroić
dopiero po wystudzeniu. Najlepiej wstawić na noc do lodówki.
Kuskus.
Drobna
kasza, którą podczas produkcji gotuje się na parze. Kuskus zawiera dużo
białka, węglowodanów, witaminy B1 i żelaza. Warto wypróbować go z
miodem i orzechami. Kuskus to sposób na codzienne śniadanie. Znakomicie
smakuje na ciepło i na zimno, jako składnik sałatek. Ma delikatną
orzechową nutę, nadaje się zarówno do dań ostrych, jak i słodkich.
Lekkostrawny kuskus to kaszka nadająca się zarówno do dań obiadowych,
jak i deserowych. Jej przygotowanie jest niezwykle proste – kuskus
wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Ma dużo błonnika,
więcej białka niż kasza perłowa lub ryż i może być spożywany przez osoby
cierpiące na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, gdyż nie
podrażnia żoładka. Kuskus powinno się spożywać z produktami bogatymi w
witaminę C – to zwiększy przyswajalność żelaza.
Sałatka alpejska z kaszą kuskus
Składniki
na 4 porcje: szklanka kaszy kuskus, cytryna, 3 łyżki oliwy, 2 pomidory
pokrojone w kostkę, zielona i czerwona papryka pokrojona w kostkę, kilka
oliwek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka estragonu, łyżka
posiekanej mięty, sól, pieprz
Kuskus zalej 2 szklankami wrzącej
osolonej wody, odczekaj 5 minut, a następnie rozdrobnij widelcem. Dodaj
sok z cytryny, pokrojone warzywa i przyprawy. Dopraw oliwą i wymieszaj.
Włóż do lodówki na 3 godziny. Sałatkę podawaj schłodzoną.
Kasza
kukurydziana.
Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kasza
kukurydziana odgrywa istotną rolę w profilaktyce miażdżycy. Najlepiej
podawać ją z mięsem i warzywami. Ma postać drobnej, łatwo
rozgotowującej się kaszki. Sama kukurydza najczęściej jest łączona z
kuchnią meksykańską i tortillą oraz z włoską jako polenta. Polentę
możemy przygotować jako pikantne i słodkie danie. Znanym zbożem
bezglutenowym, a więc zalecanym w diecie osób chorych na celiakię.
Grillowana polenta z solą i rozmarynem
szklanka kaszy kukurydzianej
1 l wody lub chudego bulionu
sól morska, rozmaryn
Połowę
wody gotujemy. Wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu, często
mieszając i dolewając powoli resztę wody, aż kasza zgęstnieje, dodajemy
przyprawy. Studzimy (można wlać do dużej prostokątnej formy – płaską
polentę łatwiej kroić). Kroimy w kwadraty. Kładziemy na grill.
Bulgur.
Choć
jest jedną z najstarszych kasz, w Polsce raczej rzadko pojawia się na
stołach. Powstaje ze zbożowych ziaren twardej pszenicy durum. Największą
popularnością cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie jest
dodawany praktycznie do każdej potrawy (przystawek, sałatek, zup, dań
głównych oraz deserów). Ten rodzaj kaszy doskonale sprawdza się jako
zamiennik ryżu i kuskusu, ma też dużo więcej składników odżywczych.
Zawiera
sporo białka wspomagającego odchudzanie i niewiele tłuszczów. Ma niski
indeks glikemiczny IG - 46, nie powoduje więc gwałtownych skoków poziomu
cukru we krwi i daje uczucie sytości na długo. To zaś sprawia, że jest
sprzymierzeńcem osób dbających o linię oraz diabetyków. Wyróżnia się
największą spośród opisanych kasz zawartością błonnika, który reguluje
trawienie i może zapobiegać zaparciom, a nawet nowotworom okrężnicy.
Jest dobrym źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego oraz magnezu,
żelaza i fosforu. Dlatego powinny go często jadać kobiety w ciąży i
karmiące piersią.
Przygotowanie:
Kaszę wystarczy wrzucić do
wrzącej, lekko osolonej wody. Proporcje płynu i kaszy oraz czas
gotowania zależą od wielkości ziaren. Szklankę grubego bulguru należy
zalać 2 szklankami wody i gotować ok. 6-8 min. Drobną kaszę wystarczy
zalać 1,5 szklanki wrzątku i pozostawić pod przykryciem 20 minut, aż
wchłonie cały płyn. Potem zamieszaj widelcem, by rozdzielić ziarenka.
Możesz dodawać ją do sałatek i zup. Doskonale smakuje też jako śniadanie
z ciepłym mlekiem, miodem i owocami.
Najbardziej znanym daniem, w
którym używa się kaszy bulgur jest jednak charakterystyczna dla kuchni
arabskiej sałatka - tabuleh. Ta prosta, lekka potrawa.
Najpierw
przygotowujemy kaszę (wystarczy 250 gramów na cztery osoby), zalewając
ją lekko osolonym wrzątkiem. Gdy kasza pęcznieje, przygotowujemy warzywa
i zioła. Siekamy po pęczku mięty, bazylii i koperku. W małe cząstki
kroimy jedną cebulę (najlepiej czerwoną), kilka pomidorków koktajlowych i
dwie łodygi selera naciowego. Wszystko mieszamy z kaszą, skrapiamy
sokiem z połowy cytryny, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i
pieprzem. Znakomite i orzeźwiające! A w dodatku zdrowe.
Komosa ryżowa ( quinoa)
Proso
boliwijskie, czyli komosa ryżowa - pochodzi z Ameryki Południowej,
gdzie uprawia się ją od ponad 5 tys. lat. Inkowie nazywali tę roślinę
matką zbóż i traktowali jak świętość. Choć z botanicznego punktu
widzenia nie jest zbożem - podobnie jak one - wytwarza nasiona o
wysokiej zawartości skrobi. Jest doskonałym źródłem białka. Zawiera
wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie których nasz organizm nie
potrafi sam wytwarzać i które musimy dostarczać z pożywieniem. Z tego
powodu jest cennym uzupełnieniem diety wegetariańskiej. Ma sporo
tłuszczu - 2,5 raza więcej niż pszenica. Ale to akurat atut komosy.
Głównym składnikiem nasion są bowiem zdrowe nienasycone tłuszcze
omega-3, które m.in. budują błony komórkowe, wspomagają serce, układ
krążenia oraz pracę mózgu. Wzbogaca posiłki w składniki mineralne (cynk,
żelazo, magnez, miedź, mangan oraz witaminy z grupy B i witaminę E).
Jest bogatym źródłem flawonoidów - substancji o właściwościach
przeciwutleniających, które działają przeciwzapalnie i skutecznie
zwalczają szkodliwe wolne rodniki, zmniejszając ryzyko niektórych
nowotworów. Nie zawiera również glutenu, jak również ma niski indeks
glikemiczny. Ziarna można zmielić na mąkę i używać do wypieku chleba lub
ciast. Nasiona stosowane jako kasza, przed przygotowaniem trzeba
namoczyć w gorącej wodzie i osączyć na sicie, by pozbyć się saponin
(sprawiają, że kasza jest gorzka i szkodliwa dla dzieci). Gotuj ją w
słonej wodzie 20-30 minut w proporcjach szklanka komosy na dwie szklanki
wody. Jeśli w trakcie gotowania na powierzchni wytworzy się piana,
zbierz ją. Ugotowaną pozostaw pod przykryciem na 5 min. Dobrze komponuje
się z rodzynkami i suszoną żurawiną, może być też podawana z warzywami
strączkowymi lub orzechami
Sałatka z kaszą quinoa :
Trochę mieszanki sałat
Trochę rukoli
Kiełki
1 mały pomidor malinowy, drobno pokrojony
Dwa małe ogórki małosolne, w plasterkach
1 filiżanka ugotowanej kaszy quinoa
Świeża kolendra
Ser biały
Dobra oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
Wymieszać i jeść z wielkim smakiem :)
Amarantus.
Nazywany
zbożem XXI wieku, choć jego zalety dobrze znali już starożytni Inkowie i
Majowie, dla których był jedną z najważniejszych roślin uprawnych, obok
ziemniaków, fasoli i kukurydzy. Obecnie szarłat, czyli amarantus
przebojem podbija naszą kuchnię. Znajduje zastosowanie przede wszystkim w
postaci mąki będącej dodatkiem do różnego rodzaju wypieków. Produkowany
jest z niego również tzw. popping, czyli ekstradowane ziarno
amarantusa. Wyglądem i strukturą przypomina on ziarnka styropianu, które
nadają się do bezpośredniego spożycia lub np. jako dodatek do jogurtów.
Jest pozyskiwany ze zboża, które od niedawna uprawiane jest w Polsce w
niektórych ekologicznych gospodarstwach, posiada bardzo cenne
właściwości, ze względu na brak glutenu z powodzeniem może być
wykorzystywany w jadłospisie osób z nietolerancjami pokarmowymi;
wspomaga odchudzanie; jest bogaty w żelazo przez co chętnie spożywany
przez osoby cierpiące na niedobory tego pierwiastka, czy też osoby
aktywnie uprawiające sport i kobiety ciężarne; zawiera również
tokotrienole, które w połączeniu z białkami obniżają poziom
cholesterolu; w kuchni stosowany jako dodatek do jogurtu, musli, potraw
mlecznych, lub też jako zamiennik mąki. Zawiera sporo świetnie
przyswajalnego białka. Pod tym względem produkty z amarantusa
przewyższają nasiona kukurydzy, soi, a nawet mięso i dorównują
przetworom mlecznym. Dlatego jest to świetne uzupełnienie diety tych,
którzy nie mogą pić mleka ze względu na nietolerancję laktozy. Wyróżnia
się wysoką zawartością skwalenu. Substancja ta opóźnia starzenie się
organizmu i pomaga obniżać poziom cholesterolu. Działa jak naturalny
antybiotyk, ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. To zaś
sprawia, że dania z amarantusem warto polecić seniorom, zwłaszcza przy
spadku odporności jesienią i zimą. Jest bogatym źródłem nienasyconych
kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi,
zmniejszając ryzyko chorób serca i układu krążenia. Ma sporo skrobi,
która jest nawet pięć razy łatwiej przyswajalna niż skrobia
kukurydziana. Dlatego dania z amarantusem mogą być świetnym zastrzykiem
energii tuż przed intensywnym wysiłkiem fizycznym lub umysłowym. Zawiera
dużo wapnia (100 g nasion pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten
pierwiastek) oraz żelaza. A ponieważ nie zawiera glutenu, warto na stałe
wprowadzić go do jadłospisu dzieci z celiakią. Obecnie w sklepach ze
zdrową żywnością można kupić ziarna, mąkę, płatki oraz popping, czyli
prażone ziarna amarantusa. Te ostatnie są świetnym dodatkiem do
koktajli, sałatek, surówek oraz deserów. Nasiona można natomiast gotować
jak kaszę. Należy je zalać wodą (na 1 szklankę nasion 2 szklanki płynu)
i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. To świetny dodatek do zup,
warzyw faszerowanych, gulaszu oraz sałatek.
Amarsotto z pieczarkami
250g ugotowanego ziarna amarantusa,
50 g cebuli,
30 g masła,
100 g świeżych pieczarek,
100 g mieszanki chińskiej (mrożonej),
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka majeranku,
pieprz, sól, papryka do smaku,
1 szklanka jarzynowego wywaru.
Wykonanie
tej potrawy jest niezwykle łatwe. Rozpocznij od posiekania cebulki w
drobną kostkę. Następnie starannie umyj pieczarki i również pokrój je na
drobne kawałki. Cebulę i pieczarki podduś przez chwilę. Następnie dodaj
do tego mieszankę chińską i jeszcze chwilę duś wszystko razem. Dodaj
szklankę jarzynowego wywaru i przyprawy do smaku. Na końcu dopiero dodaj
do potrawy ugotowane uprzednio ziarna amarantusa. Warzywa trzeba dusić,
aż do momentu całkowitego odparowania wywaru jarzynowego. Danie smakuje
znakomicie!
Sorgo
Jest bogate w białka i mikroelementy,
głównie wapń i żelazo. Warto dodawać niewielkie ilości mąki z sorgo do
wypieków bezglutenowych – zwłaszcza chleba i ciast drożdżowych – dla
poprawy ich smaku. Sorgo służy również do zagęszczania sosów mięsnych.
Ziarna sorgo wykorzystuje się jako surowiec do produkcji afrykańskiego
piwa, a W Chinach wytwarza się z nich także gaoliang - rodzaj wódki.
Zazwyczaj jednak są przetwarzane na płatki, kaszę lub mąkę. Prażone
sorgo jest świetną alternatywą dla kukurydzy, z czego zadowolone mogą
być osoby lubiące podgryzać popcorn. Naukowcy potwierdzili, że sorgo
jest bezpieczne dla osób, które muszą unikać pszenicy i innych
popularnych zbóż. Może być świetnym urozmaiceniem diety bezglutenowej u
osób chorych na celiakię, nie zawiera bowiem glutenu. Nie powinno być
jednak stosowane w diecie jako główne źródło produktów zbożowych, gdyż
nie zawiera dużej grupy witamin i minerałów. Natomiast mąka z sorgo
będzie świetnym urozmaiceniem bezglutenowych wypieków, takich jak:
chleby, bułki, ciasta czy ciasteczka. Doskonale nadaje się także do
zagęszczania zup oraz sosów. Kasze z sorgo są doskonałym dodatkiem do
musli lub mieszanek płatków i bakalii. Ziarna sorgo przed gotowaniem
należy opłukać w zimnej wodzie i namoczyć na noc. Następnego dnia
gotować w tej samej wodzie przez 20 - 40 minut na niewielkim ogniu.
Podawać z gulaszem lub sosem warzywnym.
Kasze jęczmienne są
jednymi z najczęściej spożywanych w Polsce. Dwa najpopularniejsze
rodzaje, jakie trafiają na nasze stoły, to pęczak i kasza
perłowa. Jęczmień nie dla alergika. Pęczak jest najmniej przetworzony, bo
otrzymywany z całych, nie pokruszonych ziaren jęczmienia. To z niego
jednak, poprzez rozdrobnienie ziaren, produkuje się najchętniej przez
nas spożywaną kaszę perłową.Tę ostatnia mogą spożywać chociażby osoby na
diecie lekkostrawnej. Ponieważ jednak jęczmień jest zbożem zawierającym
gluten, nie powinni go jeść alergicy, a także osoby chorujące na
celiakię. Choć w kaszy jęczmiennej znajdziemy mniej witamin z grupy B
niż na przykład w kaszy gryczanej czy jaglanej, to jednak wśród
pozostałych kasz może się ona poszczycić największą zawartością witaminy
K. W kaszy jęczmiennej, oprócz witamin, znajdziemy ponadto wiele
cennych składników mineralnych. Przede wszystkim, spośród innych kasz
zawiera ona najwięcej wapnia. Jest to niezbędny materiał budulcowy
naszych kości i szkliwa. Ponadto odnajdziemy w niej także sporo cynku,
potasu oraz żelaza (którego niedobór może prowadzić np. do
niedokrwistości, spadku sprawności fizycznej czy przemęczenia).
Kasza jęczmienna z warzywami i kiełkami.
- 10 łyżek kopiastych ugotowanej kaszy jęczmiennej,
- łyżeczka oliwy,
- pół czerwonej papryki,
- pół cebuli,
- 1 duzy pomidor,
- pół słoika kiełków sojowych w zalewie.
Wykonanie:
Na łyżeczce oliwy, przesmażyć drobno pokrojoną cebulę z papryką, później kiedy zmiękną dodać pomidor pokrojony w dużą kostkę.
Mieszać cały czas, w razie potrzeby lekko podlewając wodą.
Na
końcu dodać osączone kiełki i ugotowaną wcześniej kaszę. Wszystko
dokładnie wymieszać. Danie jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Jeśli chcesz włączyć kaszę do swojego jadłospisu, pamiętaj, że każdy
rodzaj kaszy wymaga innego traktowania. Grube kasze trzeba przebrać z
nieobłuskanych ziaren, łusek, potem opłukać i szybko wrzucić do garnka.
Uważaj przy tym, by nie przypalić kaszy. Jest to przykład produktu,
który łatwo się przypala i traci wówczas smak. Ogólna zasada dotycząca
kaszy jest taka, że można przyrządzić ją na dwa sposoby: na sypko lub w
formie bardziej zbitej, wilgotnej. Kaszę można dodawać do mięs, jarzyn lub grzybów, a sypkie
kasze traktować jako samodzielne danie. Z kaszy można zrobić
także kotlety, krokiety, zapiekanki oraz desery. SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz